Slovník Mexické kuchyně
Kdo někdy neochutnal burritos? Znáte i jiná mexická jídla? Pomůžeme vám se vyznat v názvech a postupech přípravy mexických lahůdek.

Mexická kuchyně jak ji dnes známe se zformovala vlivem evropské kolonizace v 16. století. K tradičním potravinám jakými jsou kukuřice,fazole, rajče a avokádo se přidalo vepřové nebo hovězí maso, rýže a pšenice. K základním kořením patří například chilli papričky, oregano, koriandr, merlík, skořice, kakao ale také římský kmín, česnek a cibule
Základní způsob využití kukuřice v Mexiku je příprava tortill. Nicméně kukuřice je stejně důležitá také pro přípravu tamoles, atoles nebo antojitos. Tortillová placka se připravuje z kukuřičné nebo pšeničné mouky a má řadu využití například k přípravě tacos, burritos, quesadill, chimichingy a dalších typických jídel mexické kuchyně.
Tacos
je jídlo které se skládá z tortill, které jsou naplněné různými druhy masa, s různými druhy mexických omáček jako je například salsa verde nebo salsa roja.

Quesadillas
jsou pšeničné nebo kukuřičné tortilly, naplněné gratinovaným sýrem a mnoha dalšími ingrediencemi. Například kuřecím, či hovězím masem, salámem chorizo, jalapeňpos, rajas, žampiony, picadillo (směs mletého masa a koření) nebo bramborami s klobásou. V mexiku je můžete ochutnat doslova na každém rohu, zároveň uvidíte i přípravu vašeho jídla na velké plotně.

Burritos
jsou tortillové placky z pšeničné mouky, které se plní například fazolemi a sýrem ale i masem, zeleninou , rybami, rýží a chilli papričkami. Tortilla je v tomto případě zabalená do "uzavřeného válečku".

Nachos
jsou samotné jídlo, trojúhelníčky z kukuřičné tortilly (jak je známe u nás) pokryté například sýrem čedar, fazolemi, nebo pečeným masem. Podávají se s tradiční omáčkou guacamole a je to plnohodnotná večeře nebo dobrota do kina.
Totopos
jsou předkrm, trojúhelníčky z kukuřičné tortilly, které se u nás nazývají nachos, jen s tím rozdílem, že v Mexiku se používají samotné jako předkrm. Většinou vám je přinesou v misce spolu s pálivými salsami habanero a pico de gallo.

Tamales
jsou považovány za jedno z jídel předkolumbovského původu. Jeho základem je kukuřičné těsto (masa de maís) s vepřovým či kuřecím masem vše zabalené do kukuřičné slupky, upravené v páře tamalery a podávané s červenou nebo zelenou omáčkou či mole.

Omáčky
jsou velmi důležitou součástí mexické kuchyně.
Guacamole patří mezi další známé mexické omáčky. Základní ingrediencí je zralé avokádo, cibule, česnek, na jemno nakrájená rajčata a paprika jalapeňo a koriandrová nať.
Mole je Tradiční omáčka z různých koření a ingrediencí jako jsou například rajčata, česnek, kmín, anýz, sezamová sazímka, chili a čokoláda. Nejznámější mexické mole je mole poblano.
Salsa verde (zelená omáčka) je připravená ze zelených rajčat a chilli papriček a má konzistenci pasty. Podobně také červená omáčka (salsa roja) se skládá z rajčat, česneku a koriandrové natě. Může být připravená z čerstvých, vařených či grilovaných ingrediencí.
Salsa roja (červená omáčka) se skládá z rajčat, česneku a koriandrové natě. Může být připravená z čerstvých, vařených či grilovaných ingrediencí.
Pico de gallo naopak připomíná konzistencí spíše verzi salátu. Připravuje se z na malé kousky nakrájených čerstvých rajčat, zelených chilli papriček, cibule a dále koriandrové natě, avokáda a citronové šťávy.
Příští článek na téma nakupování: Nákupy v Mexiku aneb smlouvat či nesmlouvat
Janzzi